На тържествена церемония  в Югозападния университет Неофит Рилски“ проф. д-р Лилия

...
На тържествена церемония  в Югозападния университет Неофит Рилски“ проф. д-р Лилия
Коментари Харесай

Откривателката на оригинала на Историята на Петър Богдан бе удостоена със званието „Почетен професор“ на ЮЗУ “Неофит Рилски”

На тържествена церемония  в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ проф. доктор Лилия Илиева, която е изобретател на истинския ръкопис на първата История на България от Петър Богдан, бе удостоена със званието „ Почетен професор “ на Югозападния университет „ Неофит Рилски “. Почетния плакет връчи ректорът на университета – доцент доктор Борислав Юруков. В знак на признателност към университета проф. доктор Лилия Илиева връчи на ректора лондонското издание на старобългарския превод на Евангелието, изработен от патрона на университета – Неофит Рилски.
 dsc09683  dsc09678
Проф. доктор Лилия Илиева е родена в София. Завършила е „ Българска лингвистика “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, където следва още две специалности „ Филология “ и „ Китайска лингвистика “. Продължава образованието си като аспирантка. Става помощник по актуален български език в ЮЗУ „ Неофит Рилски “, а по-късно е доцент по общо и относително езикознание. Проф. Илиева е дълготраен началник на Катедрата по български език в Югозападния университет „ Неофит Рилски “. Специализирала е в Москва, Загреб, Елсинор, Санкт Петербург и Белград. Владее в разнообразни степени: съветски, сръбски, хърватски, британски и  френски език.

„ Няма да бъде пресилено в случай че се каже, че с помощта на знанието и потреблението на непознати езици и на извънредно необятната й осведоменост, превърната посредством лингвистични разбори в съответни каузи, в настояще време проф. доктор Лилия Илиева е една от водещите изследователки по обща и сравнителна филология в България, която с триумф ползва и съчетава най-съвременните способи на американското и европейското езикознание. Нещо повече, тя е един от дребното филолози, които са също така и отлични експерти по китайски език и литература в България. Всичко това високо издига престижа на Югозападния университет „ Неофит Рилски ” в народен и интернационален проект. Ще отбележа още, че проф. Илиева измежду ранните научни служащи в него и в прочут смисъл е и измежду неговите основатели “, сподели проф. Панайотова

„ Целият ми живот е минал в университета, най-вече в този университет. Започнах през 1976 година безусловно на кота „ нула ”. И съм доста щастлива, че тъкмо тук израснах измежду моите сътрудници и студентите, които са нашата вяра за по-нататъшно развиване на университета ”, показа проф. Илиева по време на церемонията.

Тя пожела на студентите да не губят любознателността, с която идват в университета.

След тържествената гала проф. доктор Лилия Илиева изнесе обществена лекция на тематика „ Българският интелектуален хайлайф през 17 век “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР